2004. 07. 09. • Město a kraj si předaly majetek: školy za kasárna - Tiskový servis

2004. 07. 09. • Město a kraj si předaly majetek: školy za kasárna

  • 22. července 2004
  • 2 minuty čtení

 

V pátek 9. července podepsali představitelé kraje a města – Stanislav Juránek a Petr Duchoň – dvě významné smlouvy. První se týká převodu středních škol z kompetence města Brna do správy Jihomoravského kraje a druhá darovací smlouva převádí Jaselská kasárna z majetku kraje do majetku města Brna.

„Pro kraj je to důležitý okamžik,“ komentoval transakce hejtman Juránek, „dosud jsme „nebydleli“ ve vlastních školách, což pro nás znamenalo zvýšené náklady, teď konečně budeme sídlit ve vlastních budovách,“ dodal k první smlouvě. Hodnotu majetku, kterou více než desítka školních budov představuje, se neodvážil odhadnout, připustil ale, že bude určitě nutné vynaložit peníze na jejich opravy a údržbu. K tomu má kraj svůj zvláštní finanční fond o desítkách milionů korun, na příští rok celých sto milionů Kč.

Převodem jaselských kasáren přebírá město zanedbaný areál a s ním i zodpovědnost za další osud tohoto místa. „Zatím není úplně jasné, co s kasárnami město podnikne,“ řekl primátor P. Duchoň, „o tom bude rozhodovat zastupitelstvo a rovněž o případné změně územního plánu. O využití se povedou debaty a jedna z variant může být například bydlení,“ dodal. Pokud bude areál využívat město, bude muset vynaložit na přebudování stamiliony korun. Může se také stát, že město osloví s nabídkou soukromý investor, který bude mít zájem v areálu realizovat své záměry.

(šef)

Další články z rubriky