2004. 07. 02. • Na Veveří obnovují malby - Tiskový servis

2004. 07. 02. • Na Veveří obnovují malby

  • 09. července 2004
  • 1 minuta čtení

V loňském roce se zvyšující zájem o hrad potvrdil nejen zpřístupněním hradu veřejnosti, ale i sbírkou, během níž občané nashromáždili částku bezmála 115 tisíc korun. Tato suma byla využita na znovuzprovoznění historických hodin v břitové věži hradu.

Peníze vybrané v další etapě směřují na obnovu jedné z nejkrásnějších, ale také bohužel nejzničenějších místností hradu Veveří - sálu někdejší jídelny v hlavním paláci. Tamní nástěnné malby, které jsou unikátní výzdobou z 60. až 70. let osmnáctého století, zachycují vývoj hradu a zajímavé stavby v okolí. Zatím je opravena polovina výzdoby jídelny, na dokončení všech maleb je ještě potřeba více než tři sta tisíc korun.

Nezbytnost rekonstrukce hradu Veveří potvrdilo i město Brno, které ze svého letošního rozpočtu věnovalo hradu pět milionů korun, Parlament ČR přispěl 20 miliony a Jihomoravský kraj 500 tisíci. Tyto prostředky budou v letošní stavební sezóně určeny ke kompletní opravě střechy hlavního hradního paláce, statickému zajištění tzv. prachové věže, dokončení obnovy tzv. purkrabství a konečně i k zahájení stavby nových WC pro návštěvníky.

(hrz)





Další články z rubriky