2004. 03. 23. • Brno spolupracuje s Bratislavou - Tiskový servis

2004. 03. 23. • Brno spolupracuje s Bratislavou

  • 23. března 2004
  • 2 minuty čtení

 

Brněnský primátor P. Duchoň (vpravo), bratislavský primátor A. Ďurkovský (druhý zprava)

Dne 19. března 2004 navštívila Brno šestičlenná slovenská delegace hlavního města Bratislavy v čele s primátorem Andrejem Ďurkovským. Dalšími členy byli náměstci primátora Branislav Hochel, Štefan Holčík a Karol Kolada (čtvrtá náměstkyně Tatiana Mikušová byla v té době služebně v zahraničí), dále ředitel Magistrátu hl. města Bratislavy Zdenko Banci a primátorův mluvčí Milan Vajda.

Bratislavští představitelé zavítali na Novu radnici, kde byli přijati svými brněnskými protějšky a v doprovodu primátora P. Duchoně si prohlédli radniční reprezentační prostory.

Pak následovaly samostatné pracovní rozhovory primátorů, náměstků a tajemníků magistrátů obou měst. Po tiskové konferenci a společném obědě si bratislavští hosté prohlédli historické centrum Brna a vpodvečer se vrátili do Bratislavy.

Jak konstatovaly obě strany, setkání bylo užitečné a prospěšné. Podle primátora P. Duchoně se rozhovory týkaly jak okruhu společných témat, tak i témat individuálních, která účastníci projednávali podle jednotlivých úseků své činnosti. Hovořilo se např. o samosprávném uspořádání obou měst (Bratislava má 17 městských částí), o problematice městských financí, o řešení dopravy, o postavení obou měst v rámci středoevropského prostoru a samozřejmě i o vzájemné spolupráci.

„V poslední době projevili výraznější zájem o spolupráci s Brnem a Bratislavou také Rakušané. Města z obou stran hranic si mohou být dobrou konkurencí v pozitivním slova smyslu,“ uvedl bratislavský primátor A. Ďurkovský. Podle primátora P. Duchoně „Brno trápí silniční spojení s Vídní, Bratislavu spojení s vídeňským letištěm Schwechat,“ protože na rakouské straně chybí úseky silnic, jimiž jdou vstříc naše a bratislavské dálnice. Bratislava využije brněnských zkušeností s řešením dopravy, hlavně při chystaném zavádění integrovaného dopravního systému, a naopak zase Brnu mohou být užitečné větší bratislavské zkušenosti v oblasti komunálních obligací, privatizace městských bytů a řešení problému nezaměstnanosti (ta je v Bratislavě podstatně nižší než v Brně, pouhých 3–4 %). Obě města čeká také spolupráce v budoucím euroregionu, který bude mít další centra ve Vídni a Györu.

Primátor A. Ďurkovský pozval brněnského primátora P. Duchoně na reciproční návštěvu hlavního města Slovenska, která by se měla uskutečnit letos v srpnu.

(mž)

Další články z rubriky