2004. 03. 08. • Zástupci partnerského města Stuttgartu navštívili dva brněnské domovy důchodců - Tiskový servis

2004. 03. 08. • Zástupci partnerského města Stuttgartu navštívili dva brněnské domovy důchodců

  • 09. března 2004
  • 1 minuta čtení

 

Stuttgartské hosty přijal na radnici primátor Petr Duchoň

V sobotu a v neděli 6.–7. března navštívila Brno 16členná delegace partnerského města Stuttgartu vedená starostou Wolfgangem Schusterem. Představitelé města Stuttgartu se přijeli přesvědčit, jak Brno využilo dar půl milionu německých marek, který našemu městu před třemi lety poskytli v rámci projektu „Porozumění a usmíření s východoevropskými partnerskými městy“. Tímto gestem vyjadřuje německá strana svoji spoluzodpovědnost za řešení otázky odškodnění nuceně nasazených českých občanů v Německu za druhé světové války.

Stuttgart věnoval stejný dar ještě svým dvěma dalším partnerským městům – Lvovu a Samaře.

Finanční prostředky město Brno využilo na bezbariérové úpravy, zasklení lodžií a založení internetové kavárny v Domově-penzionu pro důchodce Foltýnova v Brně-Bystrci. Další část projektu se díky stuttgartskému daru realizuje v Domově důchodců Kociánka, kde se provádějí parkové úpravy a staví Fontána přátelství. V obou ústavech byly při příležitosti návštěvy stuttgartské delegace v Brně odhaleny pamětní desky připomínající spolupráci obou měst na společném projektu.

Součástí programu byla rovněž návštěva ZŠ Antonínská, kde se hosté z Německa seznámili přímo na místě se spoluprací škol a sešli se se zástupci nuceně nasazených.

(šef)

Další články z rubriky