2004. 01. 21. • Když se ozve HOŘÍ! - Tiskový servis

2004. 01. 21. • Když se ozve HOŘÍ!

  • 21. ledna 2004
  • 1 minuta čtení

 

Putovní výstava připomínající hasičské tradice v českých zemích a zejména činnost dobrovolných hasičů zakotvila do konce února 2004 v biskupském dvoře Moravského zemského muzea.

Nejstarší český dobrovolný hasičský sbor ve Velvarech (založený v roce 1864) má letos za sebou 140 let existence, stejnou dobu působí v Brně profesionální hasiči a ještě o deset let déle existuje pražský profesionální sbor hasičů. Všechna tato jubilea oslavili autoři výstavy – členové Sdružení pro obnovu a zachování historických hasičských tradic – sestavením unikátní sbírky modelů hasičského nářadí, techniky a zejména vozidel. Během letošního roku ji představují na výstavách v Plzni, Prachaticích, v Brně, Pardubicích, Litoměřicích, Děčíně a v Praze.

Svatý Florian, jehož socha doplňuje expozici, je odnepaměti považován za patrona hasičů

Obsahuje přes čtyři sta modelů, originální předměty dokumentující vývoj této oblasti lidské činnosti, dobové fotografie a dokumenty.

S oslavou jubilea dobrovolných i profesionálních hasičů souvisí Hasičské slavnosti v Litoměřicích, jež proběhnou 4.-5. června na výstavišti Zahrada Čech.

(šef)

Další články z rubriky

Nejnovější články