2004. 01. 14. • Roboti baví i varují - Tiskový servis

2004. 01. 14. • Roboti baví i varují

  • 14. ledna 2004
  • 3 minuty čtení

 

K atrakcím výstavy "Jsem robot" patří robotičtí Aibo psi hrající si s míčem (Foto: Z. Kolařík)

Na přelomu roků 2003 a 2004 byly a jsou v Brně vystaveny tři podoby, v jakých člověk vidí sám sebe: betlémy (figury statické), loutky (figury určené k pohybu „na lidský pohon“) a roboti (figury s pohonem z vlastního zdroje). Zatímco výstava loutek v Moravské galerii pokračuje dál, betlémy v kostelech skončily s obdobím Vánoc a roboti opustí Design centrum šest dní před koncem ledna.

Výstavu „Jsem robot…“ připravilo Design centrum ČR na Radnické ulici ve spolupráci s Fakultou elektrotechniky a komunikačních technologií a Fakultou strojního inženýrství VUT Brno.

Je zaměřena na oblast robotiky a mobilních robotů, tedy na vědní obor, v němž naše republika dosáhla mezinárodních úspěchů. Dá se k nim počítat i samo slovo „robot“, jež vešlo do světových jazyků ve 20. letech minulého století díky obrovské popularitě hry Karla Čapka „R.U.R.“ (ale pojem vymyslel Josef Čapek jako náhradu původního Karlova názvu „labor“). Dětské hračky, unikátní roboti určení pro výuku, pomocníci v domácnosti i roboty průmyslové, záchranářské atp. představují vrchol současné techniky. „Za deset let se na tuto výstavu bude vzpomínat jako na přelomovou,“ uvedl jeden z jejích tvůrců, Jiří Cicvárek z Design centra.

Koncem září se roboti do Brna vrátí – zásluhou světové premiéry opery „R.U.R.“ podle Karla Čapka. Tvůrcem opery je brněnský skladatel Zdeněk Blažek (1905-1988), známý zejména vokální tvorbou a operou Verchovina. Jeho doposud nikdy neuvedenou operu „R.U.R.“ z roku 1977 pro soudobé jeviště upravil Jan Jirásek (1955), autor vysoce ceněné hudby k filmům „Nejasná zpráva o konci světa“ Juraje Jakubiska a „Kytice“ F. A. Brabce.

Opera o světě, nad nímž převezmou nadvládu roboti, je společným projektem Národního divadla v Brně, Nadačního centra WRO pro Media Art ve Wroclawi, Fraunhoferova institutu pro mediální komunikaci v Bonnu a pražského Media Archivu. Na inscenaci se budou podílet i studenti Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií a Fakulty výtvarných umění VUT Brno.

„Projekt je pozoruhodný, navazuje na janáčkovskou linii, na operu Věc Makropulos. Je to průlomová inscenace v našich podmínkách. Propojují se dvě sféry – umění a technika. Novost tohoto propojení je počátkem nové cesty,“ uvedl ředitel opery ND Brno Milan Kaňák, který bude Blažkovu operu dirigovat. Režie bude dílem dvou tvůrců z Divadla „Y“ – Jan Schmida a Jiřího Havelky, výpravu (včetně elektronické) mají na starosti Andreas Wilkens a Woody Vasulka, brněnský rodák a světově proslulý umělec a inovátor elektronického umění.

„Dnešní doba umožňuje uvést moderní opery,“ tvrdí M. Kaňák. „Zářijové představení by nemělo být ojedinělé.“ Počítá se také s vývozem opery do Polska a dalších zemí.

(mž)

Další články z rubriky