2004. 01. 14. • O buňkách, genech, klonování a vývoji druhů informuje výstava v Mendelianu - Tiskový servis

2004. 01. 14. • O buňkách, genech, klonování a vývoji druhů informuje výstava v Mendelianu

  • 14. ledna 2004
  • 2 minuty čtení

 

V budově ombudsmana na Údolní 39 byla otevřena expozice Moravského zemského muzea „Kód pro rozmanitost životů“.

Návštěvníci se zde dozví, jak dnes vypadá strom života, jakou pozici v něm zaujímá člověk a jak hluboké jsou rozdíly mezi lidmi, když na genetické úrovni neexistují žádné reprodukční bariéry. V tematických oddílech se vysvětluje, jakou roli v evoluci hraje genetická variabilita a proč je prakticky nemožné vybudovat na základě fosilních zbytků DNA vyhynulých ještěrů Jurský park.

Jedna ze sekcí je věnována otázce klonování, v jiné autoři popouštějí uzdu své fantazii v oblasti mezidruhového křížení a nechávají vzniknout - alespoň ve fotomontáži - potomka hrocha a kočky nebo žirafy a klokana. Nechybí samozřejmě vysvětlení, proč příroda takto neexperimentuje.

Další oddíl je věnován dějinám genetiky - jejímu zakladateli J. G. Mendelovi a jeho pokračovatelům až do současnosti.

Důležitou součástí výstavy, která reprezentuje zaniklé formy života na Zemi, je dosud nikdy nevystavená kolekce fosilií ze sbírek Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Je pozoruhodná tím, že vznikla v počátcích vědeckého výzkumu evoluce na Moravě na přelomu 19. a 20. století, a obsahuje unikátní otisky těl ryboještěrů, velemloka, ptakoještěrů i krokodýlů převážně druhohorního období.

Dlouhodobá výstava Mendeliana v přízemí budovy ombudsmana je přístupná v pracovní dny od 8 do 16 hodin.

(šef)

Další články z rubriky