2003. 10. 29. • Denisovy sady jsou jako nové - Tiskový servis

2003. 10. 29. • Denisovy sady jsou jako nové

  • 29. října 2003
  • 2 minuty čtení

 

Zelené zákoutí na návrší Petrova dříve zvané Františkov a dnes Denisovy sady prošlo náročnou rekonstrukcí, díky níž se proměnilo v jedno z nejpřitažlivějších míst v centru města Brna.

V den státního svátku, připomínajícího 85. výročí vzniku samostatného Československa, byl park za účasti primátora Petra Duchoně slavnostně otevřen.

Poslední minuty rakouského mocnářství a první okamžiky českého státu si zkusili prožít členové divadla Polárka – v dobových převlecích, v uniformách i jako civilisté.

Od roku 2000, kdy obnova areálu začala, zde město prostřednictvím Veřejné zeleně města Brna proinvestovalo 35 milionů korun. Jako první prošly kompletní opravou Hudební pavilon a Kolonáda s kašnou a poté i Obelisk a přiléhající svahy nad Husovou ulicí, a to včetně inženýrských sítí, povrchů a obnovy dřevin.

Nově upravenou terasou pod kaplí se prošla s primátorem Petrem Duchoněm ředitelka Veřejné zeleně města Brna Olga Nováková

Zrekonstruována je už i Místodržitelská zahrada a terasa pod kaplí. Při úpravě zeleně byl záměrně obnoven průhled na Obelisk. Dřeviny, jež padly za oběť této koncepci, nahradila okamžitě nová výsadba stromů a zejména stovek keřů na svazích pod bastionem. Volba vinné révy nebyla náhodná: má připomenout školku vinné révy, která kdysi na Františkově bývala součástí malé botanické zahrady. „Zprůhlednění“ parku přineslo zvýšenou návštěvnost, a právě kvůli pěknému dojmu návštěvníků nebyly svahy nad Husovou ulicí zatravněny výsevem, ale urychleně pokryty travními koberci.

Na Denisovy sady má navázat rekonstrukce parku Studánka včetně objektu Pramen zdraví a Kapucínské terasy. Součástí projektu je mimo jiné zajímavý prvek – vybudování vodní kaskády směrem do ulice Bašty.

(šef)



Další články z rubriky