2003. 10. 20. • Slunce nám může prospět i uškodit - Tiskový servis

2003. 10. 20. • Slunce nám může prospět i uškodit

  • 20. října 2003
  • 2 minuty čtení

 

Jedno staré přísloví říká „Kam nechodí slunce, tam chodí lékař.“ Ani dnes nelze upřít slunci škálu blahodárných účinků na lidský organismus. Ovšem musíme mít na paměti i další přísloví – „Všeho s mírou“. Např. pro tvorbu vitaminu D v kůži nám stačí být v dosahu slunečních paprsků deset minut denně.

Nadměrné slunění neprospívá ani našemu zraku a podle odborníků je také potvrzen vliv slunečního záření na vznik rakoviny kůže a nejnebezpečnějšího zhoubného nádoru, melanomu. „Stačí pouze jednotýdenní pobyt na Mallorce a do té doby neškodné mateřské znamínko se může proměnit v maligní melanom,“ uvedl ze svých zkušeností revizní lékař Oborové zdravotní pojišťovny Pavel Petýrek. Zatím stále neexistuje účinnější léčba rakoviny kůže než je prevence, včasné vyhledání melanomu a jeho odstranění.

Celosvětově platí, že kožních nádorů každým rokem přibývá. Onemocnění kůže mají na svědomí nejen negativní vlivy vnějšího prostředí (snížení ochranné funkce ozónové vrstvy, ostatní škodliviny vnějšího prostředí), ale také móda opálené kůže. Případné hříchy slunných dovolených je proto nutné neodkladně napravit včasnou návštěvou dermatologa, který kvalifikovaně posoudí nebezpečnost změn na kůži a zvolí buď radikální řez, nebo léčení. Pokud se však onemocnění kůže podcení, bývá léčba svízelná a často neúspěšná. Kožních nádorů je celá řada, avšak důležitým faktem je skutečnost, že při včasném odhalení jsou zcela vyléčitelné.

„V dnešní době existují nejmodernější přístroje na bázi snímání kamerou a ukládání mnohonásobně zvětšených fotografií daných útvarů do paměti počítače k přesnému vyšetření, zhodnocení a archivaci pro budoucí kontrolu – tzv. počítačové dermatoskopy,“ řekl plastický chirurg David Štěpán na tiskové konferenci Zdravotního ústavu. Bližší informace lze najít na http://mujweb.cz/zdravi/amplch.

(knp)

Další články z rubriky