2003. 10. 18. • Madeleine Albrightová přivezla do Brna paměti - Tiskový servis

2003. 10. 18. • Madeleine Albrightová přivezla do Brna paměti

  • 22. října 2003
  • 2 minuty čtení

 

Svoje vzpomínky, vydané pod názvem „Madeleine“ ve světové premiéře 16. září v USA, přijela Madeleine Albrightová osobně prezentovat také do Evropy a dnes i do Brna.

Ještě před autogramiádou českého vydání autobiografie (v knihkupectví Barvič-Novotný na České ulici) navštívila brněnskou radnici, kde kromě setkání s představiteli města absolvovala i tiskovou konferenci.

Otázka, zda už zapomněla na „vaječný útok“, který zažila při své poslední návštěvě Brna před třemi lety na Masarykově univerzitě, nevyvedla Madeleine Albrightovou z míry: „Mně to nevadí, já mám vajíčka ráda,“ zasmála se. „Brno považuji za moc krásné město a vzpomínám v dobrém i na svoji poslední návštěvu, kdy jsem dostala Zlatou medaili na univerzitě,“ odpověděla.

Během brífinku hovořila plynule česky, i když se silným anglickým přízvukem. „Já česky jen mluvím,“ přiznala se novinářům. „Neumím česky psát a moc neovládám gramatiku, protože jsem se to nestihla naučit,“ vysvětlila. Proto i svoje memoáry a poznámky k nim psala v angličtině, a to včetně těch nestarších a nejosobnějších vzpomínek, které se vztahují k poválečné době, kdy její rodina emigrovala z Československa. Knihu psala dva a půl roku a dokončila ji až letos na jaře, americké vydání a vzápětí i český překlad tedy vznikly v rekordním čase. „Překlad jsem svěřila svému dlouholetému příteli Michaelu Žantovskému, aniž bych o tom moc přemýšlela. Známe se už od osmdesátých let a on byl vlastně jediný, o kom jsem věděla, že by to mohl tak rychle a dobře zvládnout,“ vysvětlila volbu překladatele.

Svěřila se i s tím, že se na návštěvu České republiky těšila i kvůli české kuchyni: „Nejvíce mi v Americe chybí české knedlíky a chleba. A také miluji koláče.“

V Brně M. Albrightová absolvovala ještě individuální rozhovory s médii a oběd s primátorem Petrem Duchoněm. Odpoledne pak odcestovala zpět do Prahy, aby večer vystoupila na konferenci NATO a Střední východ. V České republice stráví celkem pět dnů, je zde tedy nejdéle v rámci tohoto evropského pobytu. V úterý 21. října odcestuje do Vídně, potom do Berlína, Londýna a do Turecka.

(šef)







Další články z rubriky