2003. 10. 01. • Zlom v léčbě endometriózy - Tiskový servis

2003. 10. 01. • Zlom v léčbě endometriózy

  • 08. října 2003
  • 2 minuty čtení

 

Endometrióza patří mezi nejčastější problémy žen v reprodukčním věku. K typickým projevům endometriózy se váže opakovaná pánevní bolest, bolestivá menstruace a nezřídka také poruchy plodnosti. Bohužel současná medicína nenašla přesnou otázku, jak endometrióza vzniká a jak se rozšiřuje.

Lékaři Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno zahájili právě před deseti lety léčbu endometriózy pomocí speciálních přípravků – GnRH analogů a podle slov přednosty kliniky profesora MUDr. Pavla Ventruby, DrSc., je jejich léčba velmi úspěšná.

„Léčbou endometriózy se soustavně zabýváme již od 70. let minulého století. Medicína nám už dnes umožňuje dosahovat nejen maximální efektivnosti, ale i komfortu pro pacientky. Nové formy léků jsou minimálně bolestivé, představují menší zátěž pro pacientku a snadněji se s nimi manipuluje. Existuje již například lék, který lze podávat jednou za tři měsíce a snížit tak počet obvyklých šesti injekcí a návštěv lékaře na pouhé dvě injekce a kontroly za půl roku,“ uvedl P. Ventruba.

Gynekologicko-porodnická klinika v Brně patří rovněž mezi špičková univerzitní pracoviště České republiky, jejíž součástí je také Centrum asistované reprodukce. Ve dnech 25.-26. listopadu 2003 se v brněnském hotelu International sejde asi dvě stě lékařů-specialistů na 13. sympoziu reprodukční gynekologie, jehož koordinátorem je Pavel Ventruba. Záštitu nad touto akcí převzal primátor města Brna Petr Duchoň.

(knp)

Další články z rubriky