2003. 09. 25. • Východní křesťanství se představuje v Brně - Tiskový servis

2003. 09. 25. • Východní křesťanství se představuje v Brně

  • 30. září 2003
  • 2 minuty čtení

 

Již čtvrtou výstavu z cyklu Velká světová náboženství připravilo Moravské zemské muzeum (MZM) v Brně. Na rozdíl od předchozích dílů „Islám a jeho svět“, „Indie, bohové a lidé“ a „Čína - země tří učení“ má právě probíhající výstava „Východní křesťanství“ mezinárodní zastoupení. Své kolekce v Brně vystavují muzea z Athén, Soluně, Bělehradu, Varšavy, Bratislavy spolu s pražskou Národní galerií, Karlovou univerzitou a dalšími galeriemi a muzei ze Slovenska a České republiky. Na přípravě této ojedinělé výstavy se podílela také řada církevních institucí a zastupitelských úřadů.

Výstava obsahuje následující oddíly: Velká Morava a cyrilometodějská mise, Byzantská říše – mocenské a duchovní centrum východního křesťanství, Egyptští Koptové – jejich víra a umění, Křesťanská Etiopie, Zaniklé středověké říše na území Súdánu, Křesťanské církve na území Blízkého východu a v zemích Kavkazu, Pravoslavné Řecko po pádu Konstantinopole, Ruské pravoslaví, Pravoslavná církev v Rumunsku a v Srbsku, Východní Slovensko – pravoslaví a řeckokatolická církev a Pravoslaví v českých zemích.

Tento výjimečný soubor informací s unikátní kolekcí uměleckých předmětů (např. velkomoravské šperky, byzantské a postbyzantské ikony, liturgické předměty či replika interiéru východoslovenského dřevěného kostela) je v České republice prezentován poprvé.

Na jedné z nejsložitějších výstavních akcí Moravského zemského muzea se podílel tým dvanácti odborníků z Univerzity Karlovy, Ústavu dějin umění AV ČR, Slovanského ústavu AV, Masarykovy univerzity, Šarišského muzea z Bardějova a Náprstkova muzea.

Mimořádná výstava „Východní křesťanství“ se koná v Paláci šlechtičen (Etnografické muzeum), MZM Brno, Kobližná 1, a potrvá do konce ledna 2004.

(knp)

Další články z rubriky