2003. 07. 01. • Stojí za přečtení: BRNO, srpen 1968, 1969 - Tiskový servis

2003. 07. 01. • Stojí za přečtení: BRNO, srpen 1968, 1969

  • 01. července 2003
  • 2 minuty čtení

V tomto roce si připomínáme 35. výročí okupace Československa, kdy 21. srpna vnikly na území naší republiky armády pěti “spřátelených” zemí Varšavské smlouvy. Srpnové události z roku 1968 i z roku 1969 se neblaze zapsaly také do historie jihomoravské metropole. Magistrát města Brna při této příležitosti vydává pod názvem “BRNO, srpen 1968, 1969” publikaci, kterou zaštítil primátor města Brna Petr Duchoň. Je určena nejen pamětníkům, ale také mladé generaci, pro které je zmíněné období dávnou historií.

Text připomíná osudy spoluobčanů, kteří při srpnové okupaci a v den jejího 1. výročí přišli o život. Dne 21. srpna 1968 zastřelili okupační vojáci tehdy šestnáctiletého Josefa Žemličku z Omic a třicetiletého Viliama Debnára z Hostěnic. O rok později se kulky z českých zbraní staly osudnými osmnáctileté Danuši Muzikářové z Brna a osmadvacetiletému Stanislavovi Valehrachovi z Kovalovic na Brněnsku. Okolnosti jejich smrti nebyly nikdy objasněny, na příkaz z tehdejších vyšších míst bylo vyšetřování zastaveno. Jedna kapitola připomíná příběh sedmnáctiletého Jiřího Ševčíka z Brna, kterého 22. srpna 1969 zasáhla kulka do zad a zbytek života strávil na invalidním vozíku. Ani v jeho případě nebyl zájem provést řádné vyšetření a najít viníka tragédie. Po více než třech desetiletích není pravděpodobné, že tehdejší pachatelé budou někdy odhaleni.

Publikace by měla být nejen pietní vzpomínkou na zmíněné oběti; je věnována rovněž jejich rodinám, příbuzným a kamarádům. I jejich životy tragédie poznamenala na dlouhá léta. Díky nim všem mohli autoři shromáždit osobní svědectví, získat dokumentační materiály i fotografie z rodinných archivů. Poděkování za obětavou spolupráci patří Mgr. Janu Břečkovi z historického oddělení Moravského zemského muzea.

Publikace je poskytována zdarma, od července 2003 si ji mohou zájemci vyzvednout na Informačním středisku Magistrátu města Brna, Malinovského nám. 3.

Věra Sečkářová

Další články z rubriky