2003. 06. 02. • Ve sklepě mincmistrů jsou k vidění objekty ze železa a kamene - Tiskový servis

2003. 06. 02. • Ve sklepě mincmistrů jsou k vidění objekty ze železa a kamene

  • 02. června 2003
  • 1 minuta čtení

 

Houpačka od Pavla Tasovského

Gotické sklepení někdejšího domu mincmistrů, ležící pod povrchem Dominikánského náměstí, je unikátním výstavním sálem. V podzemním prostoru jsou v tomto týdnu vystaveny práce uměleckého kováře Pavla Tasovského – objekty z kovaného železa s rezavou patinou kombinovaného s přírodním kamenem. Už při vstupu do sklepa na nádvoří Nové radnice upoutá Houpačka, jež kolébá balvan napíchnutý na trnu vysoko nad naší hlavou. Ve vstupní chodbě visí Netopýr, v sále čeká Houpací křeslo se sedátkem z plochého balvanu, železný Šnek či v rohu se choulící Stařec.

Tvorba P. Tasovského se vyhýbá abstraktním excesům i módním alternativám. Kovové plastiky pracovává do ladných měkkých tvarů a vdechuje do nich své pocity, myšlenky nálady i sny. V jeho tvorbě se odráží přirozený smysl pro humor i grotesknost některých artefaktů, které naopak kontrastují s mytologickými a sakrálními motivy. Originální kovové plastiky dávají tušit, že umělecké kovářství na Moravě je svébytným a výjimečným řemeslem se staletou tradicí.

Na panelech s texty a fotodokumentací se návštěvníkům dostává vysvětlení historie místa, kde se nacházejí, včetně okolností vzniku dominikánského kláštera, zániku Královské kaple a obnovy sklepa mincmistrů. Přímo ve sklepě je nabízeno ke koupi víno z vinotéky Velký Špalíček. Výstava potrvá do 8. června.

(km, knp)

Další články z rubriky