2003. 05. 29. • HaDivadlo se stěhuje - Tiskový servis

2003. 05. 29. • HaDivadlo se stěhuje

  • 29. května 2003
  • 2 minuty čtení

 

Po dvanáctiletém působení v Kabinetu múz na Sukově 4-6 se brněnské HaDivadlo stěhuje do nových prostor. Našlo je o dvě ulice blíž centru města, ve Fuchsově funkcionalistickém paláci Alfa na Poštovské 4-8, kde vystřídá zrušené kino Alfa. Probíhající proměnu kina v divadlo financuje majitel paláce Alfa ing. Vladimír Hrdina, na projektu se architektonicky podílí dlouholetý spolupracovník HaDivadla arch. Tomáš Rusín. V novém sídle bude mít divadlo zhruba dvojnásobnou kapacitu míst (dosavadních 70-100 míst v Kabinetu múz se zvýší na 160-200 míst), větší technické zázemí pro herce i diváky a také divadelní kavárnu. Počet herců zůstává stejný (12), rozšíří se technický personál. Cena vstupenek se nemění.

S Kabinetem múz se HaDivadlo rozloučilo víc než důstojně. Sezonu uzavřelo premiérou inscenace „Bouře 2“, kterou na motivy pohádkové hry Bouře a s využitím pasáží z jiných Shakespearových her a z díla Beckettova, z bible, Eliotovy Pustiny aj. napsal Egon L. Tobiáš a na scéně Jana Štěpánka, v kostýmech Jany Prekové a s hudbou Martina Dohnala režijně zpracoval Jan Z. Nebeský. Inscenátoři pod dramaturgickým dohledem Valerie Schulczové vycházeli z překladu Milana Lukeše, který byl pro inscenaci aktualizován. Shakespearově pohádkovosti bylo učiněno zadost jak využitím kouzel, hudby, která podle M. Dohnala „nastupuje vždy, když slova nestačí“, posílením motivu lásky mezi Mirandou a Ferdinandem (v podání nových členů souboru Heleny Plecháčkové a Jakuba Žáčka), tak i pojetím postav Prospera (Ján Sedal), ducha Ariela (Martin Dohnal), neustále uklízejícího, rozdvojeného Kalibána i ustavičnou přítomností vodního živlu.

Skutečným posledním představením v Kabinetu múz byl Zavírák – večírek na rozloučenou 7. června. Režisér Jiří Pokorný ho pojal jako „zábavný pohřeb“, směs úryvků z inscenací všech dvanácti „kabinetních“ sezon, okořeněnou nostalgií vzpomínek, ale i radostí z nového divadla. A 23.-27. září bude následovat Otvírák – minifestival domácích i dovezených inscenací, koncertů, výstav a dalších doprovodných akcí. Ten už ovšem bude v novém divadle v paláci Alfa.

Sezonu tam HaDivadlo zahájí autorským projektem svého uměleckého šéfa a kmenového režiséra Jiřího Pokorného, pracovně nazvaným Velký přesun. Jde o původní českou hru s písněmi, která na tématu stěhování sleduje, „jak časoprostorové změny mění člověka a společnost“. Dále divadlo chystá inscenaci „Incident“ v pohostinské režii Martina Huby a „operu pro činoherce“ Růžový kavalír – na základě libreta Huga von Hofmannsthala pro operu Richarda Strausse.

(mž)

Další články z rubriky