2003. 05. 22. • Muzeum zve na historii spodního prádla - Tiskový servis

2003. 05. 22. • Muzeum zve na historii spodního prádla

  • 22. května 2003
  • 2 minuty čtení

 

Jak se vyvíjel spodní oděv od 80. let 19. století do 40. let 20. století, dokumentuje výstava …Vlastně malý zázrak, která byla v tomto týdnu otevřena v Paláci šlechtičen na Kobližné 1. Desítky vystavených exponátů připomínají doby, kdy bylo samozřejmostí pořídit si vlastnoručně zhotovenou zásobu spodního prádla a podle svých schopností každý kousek vyzdobit. Konec 19. století přinesl novou módu – volnější plátěné spodní prádlo přizpůsobené postavě, košilky s úzkými ramínky a spodní živůtky, volné spodní kalhoty či sukňovitá a kalhotová kombiné.

Výstava připomíná, že této nové módní vlně, mající zálibu ve vzdušném plátěném prádle, předcházelo dlouhé období stahující ženu do krinolín, korzetů a šněrovaček a i tyto nezbytné součásti dámské garderoby expozice návštěvníkům představí. „Exponáty jsme získávali od soukromých majitelů,“ vysvětlila jedna z autorek výstavy dr. Hana Dvořáková. „Po premiéře této výstavy v Mikulově před třemi lety a její repríze v Praze se naše kolekce historického prádla ještě rozšířila. Na základě ohlasu návštěvníků jsme získali další kousky prádla, a totéž čekáme, že se zopakuje i v Brně,“ předpokládá dr. Dvořáková.

Součástí výstavy jsou kromě dámského, pánského a dětského prádla koupací úbory, toaletní předměty, fotografie, kresby, střihy oděvů a vzorníky výšivek. Expozice je otevřena v pondělí až sobotu od 9 do 17 hodin do 18. října.

(km)

Další články z rubriky