2003. 03. 20. • Brno patří letos ruské kultuře - Tiskový servis

2003. 03. 20. • Brno patří letos ruské kultuře

  • 21. června 2005
  • 3 minuty čtení

 

Kosmonauti Vladimír Remek a Alexej Gubarev v Brně

Ve spolupráci českých a ruských partnerů probíhá letos v Brně ojedinělý mezinárodní umělecký projekt Dny ruské kultury. Po loňském rozsáhlejším oživení česko-ruských vzájemných kulturních vztahů je v jihomoravské metropoli po celý letošní rok připraveno velké množství kulturních akcí, jimiž se v Brně představí to nejlepší z ruské kultury, dějin a umění. Celý projekt zahájily v březnu Dny Petrohradu v Brně, které se konaly při příležitosti třístého výročí založení tradičního carského sídla, dnes druhého největšího města Ruské federace – Sankt Petěrburgu. Brňanům se při této příležitosti na baletním galavečeru v Janáčkově divadle představily ve slavných pas-de-deux a současných choreografiích baletní hvězdy z Petrohradu a Moskvy.

Mezi hvězdami baletního nebe zazářili: Taťána Černobrovkinová, Elvíra Chabibulinová, Julia Machalinová, Dmitrij Zababurin, Roman Michaljov a další světoznámí umělci.

Téměř současně se v prostorách brněnské hvězdárny uskutečnila vzpomínková akce k 25. výročí letu prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka do kosmu. Pod záštitou Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně a Mezinárodního nadačního fondu Moskevské státní letecké technické univerzity K. E. Ciolkovského proběhlo setkání Vladimíra Remka s kosmonauty Alexejem A. Gubarevem, Valerijem I. Tokarevem, Vitalijem. I. Sevasťjanovem, Ivanem Bellou a Oldřichem Pelčákem. Součástí programu byla také dětská výtvarná soutěž „Cesta na Mars“.

V červnu budou Dny ruské kultury v Brně pokračovat koncertem tradičních ruských písničkářů. Na Staré radnici se představí jeden z největších současných ruských šansoniérů a divadelníků Mark Rozovskij. Účast přislíbil i největší současný ruský básník a písničkář Julij Kim, považovaný za nástupce Bulata Okudžavy. V září je připravována úprava Sofoklova díla „Oidipus – car“ v inscenaci petrohradského divadla „Na Litejnom“ , kde premiérově vystoupí petrohradští umělci. Na počátku podzimu uvidí příznivci filmového umění i přehlídku současné produkce petrohradské společnosti Lenfilm.

V rámci mezinárodního hudebního festivalu Moravský podzim se pak představí proslulá Petrohradská filharmonie. Toto mezinárodně uznávané hudební těleso uvidí a uslyší ještě Praha a Bratislava. Na závěr celého projektu se v listopadu uskuteční koncert českých a ruských virtuosů ve hře na kytaru – představí se Euguen Finkelstein se Štěpánem Rakem v doprovodu klavíristky Niny Barkalajové.

Dny ruské kultury probíhají za významné podpory podnikatelských subjektů – především pak generálního partnera společnosti ALTA, hlavního partnera Veletrhů Brno a dalších významných firem a institucí. Nad akcí převzali záštitu ministr kultury Ruské federace Michail E. Švydkoj, ministr kultury České republiky Pavel Dostál, gubernátor Leningradské oblasti Valerij P. Serdjukov, primátor města Petrohradu Vladimir A. Jakovlev, hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek a primátor města Brna Petr Duchoň.

(hrz)

Další články z rubriky

Nejnovější články