2003. 03. 17. • Nová nízkopodlažní tramvaj už jezdí - Tiskový servis

2003. 03. 17. • Nová nízkopodlažní tramvaj už jezdí

  • 10. dubna 2003
  • 1 minuta čtení

 

Nízkopodlažní tramvaj

Poprvé ji Dopravní podnik představil veřejnosti a primátorovi města Brna 17. března na náměstí Svobody. Odtud nízkopodlažní vůz vyjel na okružní jízdu Brnem s prvními pasažéry - s dětmi z Kociánky. Až do večera pak tramvaj zdarma vozila cestující na okruhu z náměstí Svobody do Pisárek a zpět.

Nová tramvaj má 36 míst pro sedící a až 168 míst pro stojící pasažéry. Její střední článek mezi dvěma klouby je snížený, takže do vozu pohodlně nastoupí i méně pohyblivé osoby. V těchto místech je vůz osazen výsuvnou plošinou, která umožní vozíčkářům nebo rodičům s kočárky bezbariérový nástup a výstup.

Cestující v Brně budou moci brzy posoudit kvalitu tramvaje: "Už tento týden začne jezdit na lince č. 2, ze Staré osady do Modřic," informovala mluvčí DpmB Hana Pohanová.

Vůz v hodnotě 32,5 mil. Kč je zatím prvním svého druhu mezi třemi sty deseti tramvajemi Dopravního podniku města Brna. V průběhu tří let nakoupí DpmB ještě čtrnáct dalších, aby omladil svůj vozový park. Průměrné stáří tramvaje v Brně je totiž přes 21 roků.

Stejné tříčlánkové nízkopodlažní tramvaje ze Škodovky, jako je tato nová, jezdí nejen v tuzemských městech, ale i v americkém Portlandu a Tacomě.

(km)

Další články z rubriky